BOLEH PESAN BEDAK2 SEJUK BERAS TITIK , BEDAK2 SEJUK MUNTAH BELUT , BEDAK SEJUK BENANG SILA DISINI - CARA BORONG PUN BOLEH...BELI SIKIT2 PUN OK. BOLEH JUGA BUAT PESANAN AIR GAMAT, BEDAK PENAWAR, BAM ,MINYAK GAMAT, MINYAK URUT PANAS,...

HADIAHKAN AL FATIHAH PADA IBUBAPAMU SETIAP PAGI DAN PETANG

HADIAHKAN AL FATIHAH PADA IBUBAPAMU SETIAP PAGI DAN PETANG

BANYAKKAN BERSELAWAT KEPADA NABI SAW PADA PAGI DAN PETANG

BANYAKKAN BERSELAWAT KEPADA NABI SAW PADA PAGI DAN PETANG

Tima kasih sudi jadi sahabat :D

Wednesday, August 13, 2008

Antara Boleh, Mampu dan Mahu

Dalam dunia penulisan, orang yang ada kepentingan dan perlu kita dengar kata-katanya dalam memastikan bahan kita diterbitkan adalah editor dan penerbit. Orang-orang lain selain dari kedua-dua ini tidak boleh menghalang kita dari menghasilkan bahan penulisan.

Faktor persekitaran juga mungkin boleh memberikan halangan dalam menyebabkan kita tidak dapat menulis. Faktor tempat kerja, faktor masa, faktor sibuk dan sebagainya. Ini berbalikAntara Boleh, Mampu dan Mahu kepada diri kita, bagaimana kita mendisiplinkan diri. Kata-kata yang perlu kita pegang adalah HANYA ORANG SIBUK SAHAJA YANG ADA MASA.

Faktor diri adalah faktor terbesar yang saya lihat menyebabkan kita tidak dapat menulis. Dalam hal ini perkataan yang lebih baik dari BOLEH adalah MAHU. Perkataan mampu mungkin juga sinonim tetapi tidak kena pada tempat apabila kita ini cukup pancaindera, ada tangan, ada kaki, ada otak, ada telinga, ada deria rasa. Semua pancaindera inilah yang memungkinkan kita boleh menulis ataupun tidak. Apabila kita hilang pancaindera ini, mungkinlah kita boleh sebut kita tidak mampu.

Ia berbalik kepada diri kita sama ada kita mahu ataupun tidak. Apabila kita ada kemahuan pasti ada jalannya. Apabila kita mahu, kita akan berusaha memastikan apa yang kita kehendaki itu dicapai. Apabila tidak tahu, kita bertanya kepada yang tidak. Apabila tidak tahu teknik, kita hadiri bengkelnya. Ia berbalik kepada diri. Faktor diri adalah faktor yang kita boleh kawal, bukannya faktor lain. Hendak seribu daya, tidak mahu seribu dalih.

0 komen: