BOLEH PESAN BEDAK2 SEJUK BERAS TITIK , BEDAK2 SEJUK MUNTAH BELUT , BEDAK SEJUK BENANG SILA DISINI - CARA BORONG PUN BOLEH...BELI SIKIT2 PUN OK. BOLEH JUGA BUAT PESANAN AIR GAMAT, BEDAK PENAWAR, BAM ,MINYAK GAMAT, MINYAK URUT PANAS,...

ALYACRAFTS - TEMPAHAN KRAF BENANGKAIT

KALAU SUKA POSTING2 KAT BLOG NI, SUDI2 ISIKAN TABUNG NUFFNANG NI YE..TKASIH

HADIAHKAN AL FATIHAH PADA IBUBAPAMU SETIAP PAGI DAN PETANG

HADIAHKAN AL FATIHAH PADA IBUBAPAMU SETIAP PAGI DAN PETANG

BANYAKKAN BERSELAWAT KEPADA NABI SAW PADA PAGI DAN PETANG

BANYAKKAN BERSELAWAT KEPADA NABI SAW PADA PAGI DAN PETANG

Tima kasih sudi jadi sahabat :D

SELAMAT DATANG, TERIMA KASIH ATAS SOKONGAN ANDA

Kepada Semua Pelawat Yang Pertama Kali Singgah ke Diari Alya2, kami Ucapkan Selamat Datang. Disini ada macam2 BEDAK SEJUK BIASA serta BEDAK SEJUK RAWATAN yang boleh bantu rawat masaalah kulit anda secara tradisional. Juga ada AIR GAMAT, MINYAK ANGIN PANAS, BAM, MINYAK GAMAT, CORONG RESDUNG, KAYU SUGI. UNTUK TEMPAHAN HASIL KRAFTANGAN , SILA LAWAT DISINI

Wednesday, December 31, 2008

Salam Maal Hijrah 1430H dan Selamat Tahun Baru 2009



Saya rasa belum terlambat untuk saya ucapkan selamat Maal Hijrah untuk semua rakan-rakan pengunjung setia saya. Dan saya juga ingin ucapkan selamat tahun baru 2009!!
Saya terima banyak ucapan sms. Ingin saya kongsikan bersama di sini.
Imbas kembali perjalanan Rasullullah saw beserta para sahabat bergelar Muhajirin dari Mekah ke Madinah untuk mengembangkan syiar ISLAM dengan penuh sejarah besar .... 'SELAMAT MENYAMBUT MAAL HIJRAH'

If ALLAH answers your prayers
ALLAH is increasing your faith
If ALLAH delays
ALLAH is increasing your patience
If ALLAH doesn't answer
ALLAH has better plans for u in 1430H

Saya juga doakan kepada semua pembaca blog ini (dan untuk diri saya sendiri)
Semoga tahun baru ini membawa nur yang baru dalam kehidupan kita,amin

Moga-moga kita semua dapat hadapi tekanan hidup dengan senyuman di bibir. Jangan cepat mengalah dan mengeluh.... tak baik beb...
www.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.ws



Tuesday, December 30, 2008

Keputusan PMR!!!!

www.bigoo.wswww.bigoo.wswww.bigoo.ws


Hari ni kami sekeluarga bergegas ke Pulau Pinang untuk mengambil keputusan peperiksaan PMR yang dijangkan keluar hari ni.Tapi masa dalam kereta, perasaan was-was mula timbul. Dialog dalam kereta:

Saya : Betul ke keputusan keluar hari ni? Nanti penat je kita ke Penang tapi
keputusan keluar esok. Nak tidur kat mana?

Suami : Minggu lepas dah keluar dalam paper. Dah umum 30hb keluar.

Saya : (Buka radio dalan kereta - stesen Era (Kotlah ada keluar berita pasal PMR
ni))
Tak de pun cerita pasal result ni. Hish betul ke....

Suami : Call sekolah. Cuba tanya...

Saya : (Diallah nombor telefon sekolah...dapat cakap..)
Confirm keluar result hari ni.
(Jeling ke wajah anak lelaki saya yang nombor dua tu, alamak suspen je...)
Takut ke Angah? (Senyum)

Angah : (Angguk je dan berpaling keluar tingkap kereta)

Sepanjang jalan kami hanya bersembang biasa. Langsung tak sentuh pasal result Angah.


Bukan kami saja yg teruja nak tahu, Nenek serta sepupu-sepupunya jg ikut sama.. nah kau! penuh kereta!!!Tapi takpe..bukan selalu dapat kumpul camni. Semua tak sabar2 nak tahu keputusan Angah...

Dan keputusannya!!


Tu yang tinggi tu lah anak saya. Dia dan rakan baiknya sama2 dapat keputusan 8A....
SYABAS AND WELLDONE Angah dan Ashraf!!!
Kucupan Tahniah dari Ummi...

Wednesday, December 24, 2008

Novel pertama saya - MEMORI JANJI KASIH

Alhamdulillah.....

Hari ni saya gembira akhirnya novel pertama saya di keluarkan.
MEMORI JANJI KASIH....menggunakan nama pena saya
NOR ALYA sepatutnya NURALYA tapi saya tak kisah sebab
dah keluar dah setelah hampir 1 tahun lebih saya menunggu.

Terima kasih kepada CREATIVE ENTERPRISE SDN BHD juga
kepada editor saya Cik Norazlina yang tak jemu melayan kerenah saya.

Sila ke link ni ....

Sinopsis novel MEMORI JANJI KASIH.

"Zahier, ibumu tidak pernah merestui cinta kita. Tidak pernah sesekali mengizinkan untuk aku menyayangi anak tunggalnya. Membuat aku tertanya-tanya, salahkah pipit dan enggang terbang bersama? Lalu kutemui jawapannya. Ya! Pipit dan enggang tidak layak terbang berdua. Tidak layak menyulam harapan dan impian untuk hidup bersama. Zahier… demi sebuah ‘syarat’ yang tak mampu kukhianati, demi janji-janjiku pada ibumu, aku harus tega terima segalanya. Lalu perlukah kita teruskan impian yang sia-sia ini? Berhentilah daripada terus memburu diriku. Kerana langkahku tak panjang untuk berlari merentas benua bagi menghindari diri darimu. Cukuplah, aku telah letih untuk mendengar segala tohmahan dan kejian yang dilemparkan kepadaku. Kerana aku telah letih menyintaimu. Kerana aku telah jerih menyayangimu. Berilah ruang dan peluang untuk aku bina hidup baru, untuk aku terbang bersama sang pipit, biarpun tak
mampu terbang tinggi, namun kami serasi…"

Sila ke link ni ...

Monday, December 22, 2008

Kenduri Kahwin di Melaka, terjumpa HAZIQ AF4!!!


Hujung minggu yang lepas, saya dan keluarga balik ke kampung. Kampung saya di Melaka. Lebih tepat lagi kenduri itu diadakan di Bukit Sedanan, Selandar. Tu rumah Mak Long sayalah. Kampung sebenar saya bukan di situ.Ada kenduri kahwin. Sepupu yang telah lama saya tak jumpa. Oleh kerana dah lama sangat tak balik Melaka, kami tercari-cari rumah mak long saya tu. 2 jam berpusing kat kawasan Macap akhirnya baru jumpa. Bila dah berkumpul ramai2 dengan adik beradik dan sepupu sepapat, banyaklah cerita silih berganti.
Yang di sebelah ni gambar sepupu,mak dan mak saudara saya tengah rancak bergebang (lol). Maklumlah orang dah lama tak jumpa. Ada yang kata macam 'Jejak Kasih' lah pulak. Siap ambil nombor telefon lagi. Rupanya sepupu saya tu dah jadi usahawanita. Ada kedai sendiri di Johor.Respeklah Yati!!.. Ada banyak lagi gambar kenangan.


Satu kejutan terjadi semasa di sana. Suami saya cuit lengan beritahu, dia nampak Haziq AF. Biar betul.... Saya bangun dari tempat lepak saya dan adik-adik. Laa... betullah, Haziq AF tu... Kemusykilan mula bermain di benak. Terus tanya sepupu. Haziq tu sebenarnya ada kaitan persaudaraan dengan keluarga sebelah mak sepupu saya tu. Wah!Kiranya saya pun ada sangkut sikitlah dengan artis dari Johor tu...Kuang kuang. Apa lagi suami terus cuit tangan suruh bergambar. Alamak malulah...
Tapi sebab suami dah ke depan bersalam dengan ayah Haziq dan minta kebenaran untuk bergambar, terpaksalah saya ikutkan arahannya..(walhal dalam hati memang seronok) hahaha... Dua kali bergambarlah...

Inilah gambar suami saya yang selalu pakai songkok berbelang...suka posing dari belakang sebab dia pemalu orangnya....dan very secretive macam agen perisik lagaknya.

Tuesday, December 16, 2008

video kesukaan alya

Sunday, December 7, 2008

Aidil Adha

Kepada semua ahli keluarga saya, sahabat handai, rakan taulan dan pengunjung blog.... saya nak ucapkan selamat menyambut aidil adha. Walaupun kemeriahannya mungkin tak seperti sambutan aidil fitri, namun acara korban yang diadakan nanti pasti akan menarik.
Saya doakan agar semua tetamu Allah di Mekah dapat menunaikan haji dengan baik tanpa sebarang masalah dari segi kesihatan maupun teknikal. Semoga kalian dapat balik ke tanahair dengan selamat dan dengan memperolehi haji yang mabrur... amin.

Wednesday, December 3, 2008

Dah update Blog!!

Agak lama saya tak update blog ni. Minta maaflah kepada sesiapa yang mengunjungi blog dengan harapan untuk membaca post terkini.
Saya baru habis mengemas setelah berpindah dari Penang balik ke kampung halaman. Penat juga berpindah randah. Saya respek orang-orang Badwi yang sering berpindah randah tu.
Ada banyak cerita yang tertangguh ni. Maklumlah sejak pindah ni banyak na kerja yang perlu dibuat dahulu.
Oleh kerana rumah pusaka tinggalan arwah bapa mertua saya ni sudah tidak didiami orang semenjak setahun yang lepas, maka banyaklah pembaikan yang perlu dibuat. Wiring kena check, sebab bila tersilap tekan suis lampu saja, satu rumah akan bergelap.
Lepas tu, walaupun sudah dua minggu pindah, connection internet masih belum berjalan dengan lancar. Waktu siang, oklah. Boleh digunakan. Tapi bila malam saja, dah tak boleh connect. Geram betul saya... Siang tak leh guna computer sebab anak-anak dah conquer. Bila malam internet pulak buat hal. Tapi hari ni saya bagi warning kat anak-anak. Umi nak buat kerja dulu. lepas tu bolehlah korang main.

Pada 19 Oktober yang lalu, anak keempat saya sudahlah tamat belajar di tadikanya. Seperti biasa, pihak sekolah mengadakan konsert sekolah. Anak saya masuk acara tarian. Joget Melayu.... (lol) Tapi sebelum tu, diadakan acara pemberian pingat bagi pelajar-pelajar yang cemerlang.

Anak umi dah graduate!!



Ini hadiah yang terimanya. Jadilah.. ada juga kenangan.. hu hu



Tengah menari joget!!



Ha.. itu cerita bulan Oktober.
Sehari sebelum pindah, Cik Eka dan Cik Ebby datang menjemput saya. Dah diceritakan pun oleh mereka dalam blog masing2. Saya berterima kasihlah kepada Eka yang merancang semua ni. Cun gak si Ebby tu. Saya macam selalu tak banyak bercakap, tetapi lebih banyak mendengar. Lagipun saya mana ada pengalaman tentang dunia penulisan ni.
Dari apa yang saya dengar, agak menyeramkan juga bidang penulisan ni. Saya ingat saya tak perlulah bersemuka dengan bakal pembaca novel saya. Rupanya tidak. Saya perlu berhadapan bukan sahaja dengan pembaca malah pengkritik buku juga....Semoga semangat saya tetap kuat menghadapi cubaan dan dugaan dunia buku ini... amin....