BOLEH PESAN BEDAK2 SEJUK BERAS TITIK , BEDAK2 SEJUK MUNTAH BELUT , BEDAK SEJUK BENANG SILA DISINI - CARA BORONG PUN BOLEH...BELI SIKIT2 PUN OK. BOLEH JUGA BUAT PESANAN AIR GAMAT, BEDAK PENAWAR, BAM ,MINYAK GAMAT, MINYAK URUT PANAS,...

HADIAHKAN AL FATIHAH PADA IBUBAPAMU SETIAP PAGI DAN PETANG

HADIAHKAN AL FATIHAH PADA IBUBAPAMU SETIAP PAGI DAN PETANG

BANYAKKAN BERSELAWAT KEPADA NABI SAW PADA PAGI DAN PETANG

BANYAKKAN BERSELAWAT KEPADA NABI SAW PADA PAGI DAN PETANG

Tima kasih sudi jadi sahabat :D

Monday, February 9, 2009

Dunia penulisan

sedang baca novel
Salam semua.
Maaf kerana terlalu lama saya tidak menurunkan sebarang catatan di sini. Sibuk? Mungkin juga. Sibuk dengan perniagaan yang baru bermula dan sibuk menyudahkan novel kedua saya. Rasa macam tak cukup 24 jam yang Allah berikan. Nampaknya saya mesti pandai mengatur masa saya agar cukup untuk melakukan semuanya.
"Sekiranya hamba itu membahagi pekerjaannya yang berkenaan agama dan dunianya selepas waktu sembahyang nescaya dia akan mendapat waktu yang sangat lapang",
Wow! Silap saya...
Nah! sekarang apa yang hendak saya sampaikan hari ni?
Ramai rakan saya yang seperti tidak percaya saya boleh menulis sebuah novel. Kenapa? Susah sangat ke nak tulis? Ya, bagi mereka yang kurang membaca. Saya pun bukanlah pandai sangat menulis. Saya pun bukan dari golongan pelajar sastera yang pandai menggunakan bahasa indah ketika menulis. Buku pun baru satu. Apalah yang saya tahu tentang dunia penulisan ni.
Tapi atas dorongan dan cita-cita yang dah lama terpendam, saya kuatkan semangat untuk terus menulis. Saya beli buku tentang cara-cara menulis novel. Saya baca artikel yang berkaitan dengan penulisan. Bagi saya apa saja yang berkaitan dengan dunia baru saya ni, saya akan baca dan simpan sebagai bahan rujukan. Tentu ada yang menjuihkan bibir tatkala membaca tulisan saya ni. Tapi itulah yang saya lakukan dan masih saya lakukan.
Asy-Syaukani telah berkata:"Ramai ulama menasihatiku:'Jangan sekali-kali berhenti menulis walaupun hanya dua baris sehari.'Aku pun mematuhinya, dan kini aku dapat memetik buahnya."
Orang dulu-dulu kata, carilah ilmu sehingga ke lubang cacing (betul ke?). Ada yang dah tua dan bergelar datuk (sebab dah ada cucu) pun masih setia untuk mencari ilmu. Inikan pula saya yang masih muda tapi bukan belia (hehe).
Setuju atau tidak?
Dunia penulisan
Sibuk mengarang hingga tertidur

0 komen: