BOLEH PESAN BEDAK2 SEJUK BERAS TITIK , BEDAK2 SEJUK MUNTAH BELUT , BEDAK SEJUK BENANG SILA DISINI - CARA BORONG PUN BOLEH...BELI SIKIT2 PUN OK. BOLEH JUGA BUAT PESANAN AIR GAMAT, BEDAK PENAWAR, BAM ,MINYAK GAMAT, MINYAK URUT PANAS,...

HADIAHKAN AL FATIHAH PADA IBUBAPAMU SETIAP PAGI DAN PETANG

HADIAHKAN AL FATIHAH PADA IBUBAPAMU SETIAP PAGI DAN PETANG

BANYAKKAN BERSELAWAT KEPADA NABI SAW PADA PAGI DAN PETANG

BANYAKKAN BERSELAWAT KEPADA NABI SAW PADA PAGI DAN PETANG

Tima kasih sudi jadi sahabat :D

Saturday, July 17, 2010

Bahan api alternatifSatu kajian yang dibuat pada 1992 oleh ketua makmal Winter Haven, Karel Grohmann mengkaji kebolehan menukar sisa kulit limau kepada bahan api etanol bagi mendapatkan bahan api alternatif.

Sisa kulit limau kaya dengan pektin, selulos dan hemicellusic polysaccharides yang boleh dihidrolisis (buang kandungan air) kepada gula dan difermentasi (proses penapaian) menjadi alkohol.

Pada 2004, seorang ahli kimia makmal yang sama, Bill Widmer, menyambung kajian Grohmann dengan mengubah proses bagi mengurangkan kandungan enzim yang diperlukan bagi mengubah karbohidrat sisa kulit limau kepada gula dan etanol..

Bermula dari skala makmal yang berukuran beberapa liter, Grohmann berjaya mengubah proses sehingga dapat beroperasi pada kapasiti 100 liter dan 1,000 liter. Kini Widmer telah berjaya menjadikan proses berkenaan ekonomikal bagi penghasilan dalam skala besar.

Dengan kajian yang dijalankan, Widmer percaya sisa kulit limau yang terdapat di Florida boleh menghasilkan sehingga 80 juta gelen etanol setahun.

0 komen: