BOLEH PESAN BEDAK2 SEJUK BERAS TITIK , BEDAK2 SEJUK MUNTAH BELUT , BEDAK SEJUK BENANG SILA DISINI - CARA BORONG PUN BOLEH...BELI SIKIT2 PUN OK. BOLEH JUGA BUAT PESANAN AIR GAMAT, BEDAK PENAWAR, BAM ,MINYAK GAMAT, MINYAK URUT PANAS,...

HADIAHKAN AL FATIHAH PADA IBUBAPAMU SETIAP PAGI DAN PETANG

HADIAHKAN AL FATIHAH PADA IBUBAPAMU SETIAP PAGI DAN PETANG

BANYAKKAN BERSELAWAT KEPADA NABI SAW PADA PAGI DAN PETANG

BANYAKKAN BERSELAWAT KEPADA NABI SAW PADA PAGI DAN PETANG

Tima kasih sudi jadi sahabat :D

Friday, July 30, 2010

makanan ibu dalam pantang - bahagian 1

Kadang2 kita sering terlupa, petua orang dulu2 ada khasiatnya. Janganlah kita pandang sebelah mata saja sebab kita dah anggap diri dah moden, semua pantang larang orang tua tak perlu diikut.

Sini hanya disenaraikan jenis pemakanan yang selalu diberi kepada ibu yang baru bersalin. Terpulang pada persepsi masing2....

Jenis ikan

Ikan masin atau ikan kering dilarang kerana ikan2 ini hanya akan menyebabkan darah nifas berbau busuk, cepat kering dan melemahkan daya ketahanan fizikal dan mental.

Ikan berbisa seperti bawal hitam, terubuk, duri,pari, sembilang serta parang - patut dielakkan kerana takut bisa atau bentan pada pintu rahim.

Ikan yang menyebabkan kegatalan kulit serta menimbulkan reaksi alahan seperti ikan kembung, tamban, cencaru,tongkol, udang, sotong, kerang juga dilarang.Sup ikan haruan


Ikan yang digalakkan ialah ikan segar seperti haruan dan yu. Dipercayai boleh memulihkan luka dalaman dan luaran.
Secara tradisi, ikan yu dipercayai dapat memperbanyakkan susu ibu.

Ulam-ulaman
daun cemumar

Ulam berkhasiat dan sesuai dimakan para ibu ialah seperti daun pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja, daun lemuni hitam, daun kaduk, daun sekentut, daun cemumar, daun pudina, daun kari, daun bebuas dan daun ruku.
Selain daripada yang mudah didapati seperti serai, lengkuas, daun atau ubi cekur, bunga kantan, kunyit hidup, daun kesum serta halia juga elok dimakan sebagai ulam.

0 komen: